donderdag 15 mei 2008

Onsenmanie


Ik heb het niet zo voor hete baden, sauna is niet aan mij besteed, ik hou niet van stoombaden,.. en toch kan ik de japanners begrijpen in hun obsessie voor de Onsen, eeuwenoude warmwaterbronnen. In Beppu zijn er honderden, meestal zeer commercieel uitgebaat (het Las Vegas van de onsen volgens de gids), maar er liggen in de bergen nog een paar zeer natuurlijke onsen (rotembura). Wij daar naartoe! Zonder een zeer vriendelijke local hadden we de mooiste nooit gevonden (zie foto), een bergriviertje dat gevoed wordt door koude en warme bronnen.


De mensen uit de buurt hebben voor hun eigen gebruik een paar baden gebouwd, eerst zéér warm, dan eentje lager een beetje minder warm, dan nog eentje, tot de laatste heerlijk koel is. Daar lig je dan, met je hoofd tussen het groen, de vogels maken kabaal, het water ritselt zich overal tussen,..zoals ook wel eens een slang, al maakte die zich snel uit de voeten.


Op naar de volgende verborgen bron, een onsen die op de maan leek te liggen: gele dampen, gifgroen borrelend kokend water in een landschap die wel uit Yellowstone leek te komen. Een bron met zwart water, en een bron waar er een soort melk leek uit te komen; allemaal een kwestie van de mineralen die erin zitten. Zeer mooi om te zien, helaas veel te warm om te baden. (Lilian)

1 opmerking:

Anoniem zei

Het ziet er daar heerlijk uit met jullie twee samen! Wel wat contrasterend met het doel van je verblijf daar Albrecht, nooit gedacht dat een bibliotheek in Japan er zo kon uitzien! ;)
Marc