woensdag 28 januari 2009

Stoken


We zijn met de boot gestopt in een klein dorpje waar ze zelf drank stoken. Dat is een bijzonder simpel proces. Hier zie je de handleiding. Ze zetten een grote stookketel op een barbecue, dezelfde die ik gekocht heb. Het vuur wordt gaande gehouden met een stuk boomstam die ze regelmatig dieper in de vuurhaard duwen. Ze gebruiken gebroken rijst en ik vermoed wat gist. Bovenaan plaatsen ze een bad met koud water die de dampen condenseert en dat wordt opgevangen met een bamboostok in een fles. Zo eenvoudig gaat dat. Het was behoorlijk straf spul. Smaakte wat sake-achtig. Lekkerder was een soort Wortegemse die minder straf was. We hebben een fles soldaat gemaakt op de terugweg op de boot. Dat smaakte heerlijk moet ik zeggen. Vanwege het succes had Bea een literfles gekocht voor mee te nemen naar Vietnam. Die was echter gaan gisten en half uitgelopen in haar valies. We hebben ze moeten weggieten.

Geen opmerkingen: