zaterdag 10 januari 2009

Ayuttaya



Dit was mijn vierde bezoek aan Ayuttaya, de oude hoofdstad van Thailand, na Sukhothai en voor Bangkok. Ik heb het eerder gedaan met lokaal transport, een georganiseerde trip met minibus en een trip met de rivierboot. Deze keer waren we met vier en hebben een taxi genomen voor een dag. Voor 1.800 baht is dit wel de meest comfortabele manier waarmee je het minste tijd verliest. Omdat we de chauffeur wel meeviel hebben we hem ook gevraagd voor een volgende trip. Je moet er zijn gejammer over het verkeer ("no good, boxing.." voor al wie hem de pas afsnijd) er bij nemen.



We hadden bijna vier uur om de belangrijkste tempels en ruines te gaan bekijken. Er zijn enkele tientallen plaatsen met vervallen Khmer tempels maar na twee of drie heb je het ook wel gezien.


Hiernaast is het belangrijkste icoon van Ayuttaya, een afgehakt hoofd van een boedhabeeld dat na de Birmaanse aanval vergroeid is geraakt in de wortels van een boom. Je ziet het op vele postkaartjes en ze gebruiken de locatie ook voor allerlei plechtigheden. Ondertussen hebben ze er een afsluiting rond geplaatst zoals de Mona Lisa in het Louvre. Het grootste probleem was dat westerse toeristen er fotos van nemen met poses waarbij ze het hoofd aanraken of zich er boven stellen. Dan zijn twee dingen die je in Thailand beslist niet mag doen.

Tenslotte nog eentje van het nationaal paleis.

Geen opmerkingen: