maandag 29 december 2008

Vientiane


We zijn een weekend naar Vientiane gegaan, de hoofdstad van Laos (op de bus staat een spelfout!). De oorspronkelijke naam is Wieng Chan maar de Fransen hebben de naam verbasterd net zoals Laos i.p.v. Lao. Isaan is etnisch sterk verwant aan Laos en hier spreken ze ook van 'Wien Chan'. Een van de beste deals van de Thaise staatsbus is een rechtstreekse verbinding tussen Khon Kaen en het centrum van Vientiane voor een luttele 180 baht. De volledige trip neemt 5 uur maar daar zit anderhalf uur bij voor de grensovergang. Je kan niet op de bus zonder een visum voor Laos, maar dat was gemakkelijk te regelen op het consulaat in Khon Kaen. Lilian moest even buiten Thailand voor een nieuw stempel en de 15 dagen die ze krijgt was net genoeg tot aan onze volgende trip naar Laos en Vietnam.


Dit is een mooie illustratie van de jarenlange oorlogen tussen de Khmer, Birmanen, Lao en Thai. Als ze binnenvallen dan hakken ze de hoofden af van alle boedhabeelden. Dit is in wat Si Saket, de enige tempel die nog overeind is gebleven tijdens de Thaise bezetting van 1828. Maar je vind gelijkaardige getuigenissen in Thailand van de bezetting door de Birmanen of de Cambodiaanse Khmer.


Het was lang geleden dat ik nog een communistische vlag zag wapperen. In Laos bij elke overheidsgebouw zoals hier de Thaise PTT maar ook bij vele hotels. Toch is het straatbeeld grondig gewijzigd sinds mijn laatste bezoek een twaalf jaar geleden. Toen zag je geen buitenlandse merken en nauwelijks winkels. Ik herinner me dat ik voor 1 dollar T-shirts kocht in een staatswinkel waar je de keuze had uit 5 modellen. Nu zie je overal moderne winkels en zelfs buitenlandse banken.


De Laotianen hebben hun eigen Arc de Triomphe, die al spottend "the vertical runway" is gedoopt. Ze kregen in 1969 namelijk cement van de Amerikanen om een landingsbaan aan te leggen. In de plaats hebben ze de cement gebruikt voor hun triomfboog.



Vientiane is heerlijk rustig voor een hoofdstad van een Aziatisch land. Je kan de ganse stad zien op een halve dag met de fiets die je voor een dollar kan huren. Er is veel groen in de stad, vele tempels, enkele rustieke coloniale gebouwen en gezellige terrassen en restaurants.

Geen opmerkingen: