donderdag 4 december 2008

Khon Kaen


Misschien moet ik wat meer vertellen over Khon Kaen, de stad waar ik verblijf. Het is naar Thaise maatstaven een kleine stad, met een 150.000 inwoners ongeveer zoals Gent. Het is de hoofdstad van de provincie Khon Kaen in de regio Isaan, wat letterlijk het Noord-Oosten betekent. Isaan kan je wat vergelijken met West-Vlaanderen. Het is een boerenstreek en er wordt door de stedelingen van Bangkok soms wat op neer gekeken. Het is ook een regio die, onterecht, nauwelijks aan bod komt in toeristengidsen. Terwijl Khorat de grootste stad is binnen Isaan is Khon Kaen met zijn universiteit het educatief centrum. Khon Kaen University of KKU is met 20.000 studenten de grootste werkgever in de streek. De campus van KKU is in oppervlakte groter dan het stadscentrum. Op de campus zelf zijn er appartementen voor de proffen en slaapzalen voor de studenten. Ik kon er een appartement huren voor minder dan 100 EUR/maand.
De bevolking van Isaan heeft samen met die van Chiang Mai door de numerieke overmacht een belangrijke invloed op de nationale politiek. De huidige regering van populisten, die het zo hard te verduren heeft is eigenlijk verkozen door het platteland.


Het centrum van Khon Kaen is vrij klein. Je kan er alles te voet doen. Je hebt er enkele grote hotels, restaurants en enkele bars. Verder zijn er twee busstations en enkele markten. De shopping centra liggen langs de toegangswegen. Eigenlijk is Khon Kaen een belangrijk kruispunt van de Noord-Zuid as, van Laos naar Bangkok en de West-Oost as, van Phitsanulok naar Savanaketh in Laos. Met de bus is het 6-7 uur naar Bangkok, 12 u naar Chiang Mai en 3 u naar Vientiane in Laos. Ik woon ten zuiden van het centrum (bij de letter A), iets onder het Kaen Nakhorn meer, op een 5 km van het centrum en 12 km van de universiteit. Het huis is gelegen in een klein steegje tussen een een groot tempeldomein en een middelbare school. s'Morgens om 6u wordt ik wakker van de gongs van de monikken maar sta pas op als ze door de luidsprekers brullen op de school om 8u. Voor de rest is het vrij rustig.

Geen opmerkingen: