maandag 30 mei 2011

Weer



Ik lees dat gisteren in België de warmste dag van het jaar was. Ik heb hier in Sydney minder geluk. Gisteren viel er de grootste hoeveelheid water in 24u sinds vier jaar. Het heeft quasi ononderbroken geregend sinds ik hier toekwam van China. Morgen zou het wat minderen en vrijdag zou een droge dag zijn. De foto is genomen in Leichart, de wijk naast Annandale.

Annandale, NSW



Ondertussen ben ik terug in Sydney beland. Voor mijn laatste weken zit ik weer ergens anders: een kleine studio in Annandale, de inner-west van Sydney. De studio valt mee: een goed bed, een uitstekende douche met voldoende warm water, en een klein keukentje. Het is een rustige buurt maar niet desolaat. Op de hoek is er een pub, twee coffee shops, en noodle bar, een "gourmet" pizza (Australisch eufemisme), twee convience stores, een "bag wash" laundry en een bus stop. De 370 brengt me naar de unief en rijdt door naar Coogee beach, de 470 rijdt naar het centrum. Voor $450 per week al bij al een keuze die goed meevalt.

Globalisatie

Ik ken de Chinese cultuur vooral door een tiental bezoeken aan Taiwan eind de jaren 80 en enkele keren in Hong Kong. Het is pas sinds 2005 dat ik in de volksrepubliek kom. Het contrast kan niet sterker zijn. Taiwan was in de jaren 80 hermetisch, onbegrijpbaar en ondoordringbaar. Het huidige China is zeer open, en sterk Westers gericht. Veel jonge mensen spreken redelijk goed Engels en staan open voor Westerse cultuur en producten. Tot mijn grote verbazing zag ik een zestal wijnwinkels in de boulevard naast Sun Yat Sen University waar ze een indrukwekkende collectie Franse, Italiaanse en Spaanse wijnen hadden. De prijzen waar niet eens zo veel hoger dan in de Colruyt. Nu begrijp ik waarom de prijs van Château Lafitte Rothshield in tien jaar met 800% is gestegen.



Aan de oostkant van de universiteit, tegen de parelrivier is er een plein waar elke avond honderden mensen samen komen om te dansen. Dit is een mooi voorbeeld van mondialisering. Ieder heeft zijn eigen peer group waarmee ze zich identificeren: Weense waltz, Zuid-Amerikaanse Salsa, Indische bollywood dans, of Amerikaanse break dance, je kiest maar.



Ik vraag me af hoe de wereld er zal uitzien wanneer elk van die miljard Chinezen gevonden heeft wat hij/zij zoekt.

Xianqi



Ik heb al eerder eens een TV beeld getoond van shogi (Japans schaak) op de Japanse TV. Tot mijn grote verbazing zag ik dat ook Xianqi voldoende populair is om life op TV te tonen. Waar zijn de dagen dat schaken nog op de Nederlandse TV kwam met Hans Böhm?

Lunch



Deze vrolijke kerel is zijn lunch aan het voorbereiden. Hij trekt was bloederige stukken vlees van onduidelijke oorsprong uit elkaar terwijl het bloed van de vuilbak loopt waarop hij bezig is. Hij riep tegen zijn maten "ik ben een filmster!" (of zoiets want het was Cantonees).

Chinese ijskreem



Als je in China zoetigheden koopt moet je steeds wat op jouw hoede zijn. Zo heb ik ooit een grote taart gezien met crème fraîche die vol zat met wortels, groene bonen en andere smurrie. In een Chinese supermarkt zag ik deze twee favoriete smaken ijskreem: groene bonen of rode bonen.

zaterdag 28 mei 2011

Guangzhou

Een dagje Guangzhou blijkt meer dan de moeite waard. Ik moet toegeven dat de stad me beter ligt dan Beijing.

Een bezoek van de draak aan een druk winkelcentrum met juwelenwinkels. De draak overhandigd een bos prei aan de verkoper die dankbaar een rode envelop in de muil van de draak achterlaat. Iedereen tevreden: de verkoper krijgt de zegen van Boeddha en de draak krijgt veel rode enveloppen.


Vreemd beeld in een tempel. Nog nooit gezien: een boeddha in het lichaam zoals een heilig hart.


Een kat aan de leiband: noodzakelijk in China, want ze eten alles wat poten heeft.


Varkenstongen te koop in grotere hoveelheden. Vraag me niet waarvoor ze dienen. Ze zagen er nogal lederachtig uit.

Suyn Yat Sen



In Guangzhou, China voor een conferentie over het gebruik van modellen in de wetenschappen. De obligate klasfoto voor het hoofdgebouw van Sun Yat Sen University.