maandag 25 januari 2010

Noodhulp (2)


De klucht met de Thaise noodhulp aan Haiti is nog niet gedaan. Vanwege de overweldigende kritiek heeft de regering nu beslist om 100.000 ton rijst te schenken aan Haiti. Een deel daarvan, 100 ton wordt op 1 Feb overgevlogen met een vrachtvliegtuig van Thai Airways. Die operatie zou 21 miljoen baht kosten (zo een 440.000 EUR). De prijs van een ton Thaise rijst op de wereldmarkt is volgens een gespecialiseerde internetsite 560$ per ton of dus 400 EUR. Die rijst die wordt overgevlogen kan je dus op de Amerikaanse markt kopen voor 40.000 EUR. Dat zijn een vijftal 40 foot containers die op minder dan drie dagen kunnen verscheept worden vanuit Miami voor nog geen 10.000 EUR. Deze hele operatie lijkt me weer een reclamestunt voor de regering of een van hun belangrijkste exportproducten. Who did the calculation here?

woensdag 20 januari 2010

Noodhulp


Op het ministerie van buitenlandse zaken in Thailand moeten ze gedacht hebben: "De hele wereld staat klaar voor noodhulp aan Haiti, dus wij moeten meedoen". En wat doen ze? Hoera, Thailand heeft 20,000 USD gestort! De pers is er op gesprongen om dit belachelijke bedrag in vraag te stellen. De steekpenningen om de gemiddelde overheidsopdracht binnen te halen zijn veel meer dan dat. Er zijn nu verschillende initiatieven waarbij de Thaise bevolking donaties bijeenzamelen die een veelvoud uitmaken van de nationale hulp. Op het ministerie zijn ze blijkbaar vergeten hoe de ganse wereld klaar stond om slachtoffers van de tsunami bij te staan in 2005.

dinsdag 19 januari 2010

Muziek


In Japan had ik kleine luidsprekertjes gekocht om naar muziek te kunnen luisteren en films te bekijken op mijn laptop. Toen ik ze aansloot in Bangkok op weg naar huis zijn ze ontploft. Ik was vergeten dat het in Japan 120 V is. De laatste keer in Thailand had ik twee grote luidsprekers gekocht voor een prikje, maar die waren te groot om mee te nemen. Ik heb nu eens iets gekocht dat echt transporteerbaar is en waar ik mijn I-pod kan inpluggen. Het in ongelofelijk hoe zo een klein ding zo goed kan klinken! Het past in een klein tasje en werkt ook op batterijen. JBL on stage micro, een aanrader!

Suite


Na behoorlijk zware onderhandelingen had ik een goede prijs gekregen voor een suite in de Kosa hotel. Als je hier voor meerdere weken zit heb je wat ademruimte nodig nietwaar? Blijkbaar had ik te ver onderhandeld want ze hadden mij iets gegeven dat het echt niet waard was. Bovendien lag die kamer net boven de beer garden waar een Thais orkestje tot middernacht zeer luide muziek speelde voor drie man en een paardekop. Ik ben dan s'anderdaags opnieuw gaan onderhandelen met de prijs van de concurerende Charoen Thani bij de hand. Dan kreeg ik ineens de executive suite: twee grote kamers met bureau, eettafel, twee flatscreens, grote marmeren badkamer met afzonderlijke douche. Dit alles voor 1500 baht per dag (32 EUR).


Niet slecht he?

Meet and Greet


Ik ben ondertussen aangekomen in Khon Kaen, Thailand. Ik zit hier de volgende weken om vier workshops te geven van telkens een namiddag. Het onderwerp is het gebruik van de geschiedenis van de wiskunde in het wiskundeonderwijs. Morgen is mijn eerste workshop.

Op de luchthaven in Khon Kaen werd ik opgewacht door een shuttle-busje van het hotel. Ik had snel mijn bagage en moest wat wachten in het busje. Het was mij eerder ontgaan maar in mijn vliegtuig zat blijkbaar ook een plaatselijke popster die op bezoek kwam in Khon Kaen. Hij stapte in hetzelfde busje als ik, achtervolgd door een vijftigtal gillende tienermeisjes die probeerden de ster in het busje te fotograferen. Ik sta dus misschien op een aantal fansites in Thailand. Toen ik s'namiddags in het shopping center wat spullen ging kopen zag ik hem staan voor een "meet and greet" fotoshoot sessie. Ik ben me dan maar tussen die meisjes gaan stellen en heb ook een foto genomen.

woensdag 13 januari 2010

Kangeroo


Ik moet het hoofdstuk Australie afsluiten, al heb ik nog heel wat foto's in de lade liggen. Hier nog enkele beelden als afsluiter. Om te beginnen een kangeroo, want een fotoverslag over Australia kan niet zonder. Je ziet niet zo makkelijk kangeroos. De eerste kangeroo die we zagen was helaas een dode langs de kant van de weg.


Het terras van een typische pub op de buiten waar we een nacht geslapen hebben.


Een merkwaardige kleur van de bast van een boom.


Typisch Australisch landschap net voor zonsondergang.

Royal National Park


Het Royal National Park ten zuiden van Sydney is blijkbaar een goed bewaard geheim. Het is er zeer mooi en in tegenstelling met de Blue Mountains waren er nauwelijks toeristen. Het is na Yellowstone het oudste natuurpark in de wereld. Je kan er er mooie wandelingen doen en wat verderop is er een behoorlijke waterval.


Naar het schijnt hebben ze in deze tent de beste steak-and-kidney pies van het zuidelijk halfrond.

Zweven


Ten zuiden van Sydney, tegen Wollongong, is er een plaats waar de condities ideaal zijn om te zweven met een parasail. Ze vertrekken vanop een behoorlijk hoge klif met een zuchtje wind. Moet heerlijk zijn om het te doen maar ik was al tevreden om er vanop de grond naar te kijken.


Hier zie je ze vertrekken.

De witte Cockatoo


De witte cockatoo is nog zo een typische Australische vogel. Je vindt ze in grote aantallen in parken buiten de stad. Ze zijn helemaal niet schuw en maken behoorlijk wat lawaai. De papagaaien zijn veel schuwer en daar heb ik dus geen foto van (zonder telelens). De mooiste is de crimson rosella een prachtige combinatie van rood en blauw. Ze vliegen meestal in paren.

Bij de Wollemi pine


De Wollemi pine is een voorhistorische dennenboom die bestond in de tijd van de dinosauriƫrs en enkel gekend was van fossiele resten. Althans tot David Noble in 1994 de boom ontdekte in het Wollemi park op 150 km van Sydney. Er zijn slechts 100 levende exemplaren gekend en dit maakt het een van de meest zeldzame planten ter wereld. Lilian heeft een stekje genomen. Even kijken of hij groeit in de Platanendreef.

Paard in bed


Toen we s'avonds terugkwamen van een uitstap stond er plots een bronzen paard met ruiter in ons bed. Neen, grapje, maar hoe zit het dan wel in elkaar?

zondag 10 januari 2010

Onweer


We hebben verschillende dagen slecht weer gehad met enkele onweders er bij. Nefast voor de planning maar uitstekend voor de foto's. Dit onweer is er nooit helemaal doorgekomen maar de kleuren veranderenden elke minuut.


Plots zelfs in zwart en wit.

Cockatoo island


Jelle had een kayakuitstap georganiseerd met Getalive naar een eiland in het midden van Sydney harbour. Cockatoo island was oorspronkelijk een gevangenis en is met de oorlog een van de grootste scheepswerven geworden van het zuidelijk halfrond. In 1992 werd het gesloten en de meest machines en loodsen bleven er staan roesten. Nu zijn ze bezig met een renovatieproject en eigenlijk heeft het wel iets om daar rond te lopen. Voorlopig is het nog geen toeristische trekpleister.


Onderstaande foto toont dat ik zo geen fan ben kayaken (yak).

Nieuwjaar


In Sydney draait alles rond het indrukwekkende vuurwerk op de harbour bridge met oudejaar. De chique hotels die uitzicht bieden op het gebeuren vragen record prijzen van meer dan 1000 EUR per nacht en krijgen alles volgeboekt. Je kan ook plaatsen kopen op tribunes, VIP tenten of boten in de haven. Het probleem is echter dat je daar twee uur op voorhand moet gaan zitten en dat je uren nodig hebt om daar weg te geraken. Er kijken meer dan twee miljoen mensen naar het vuurwerk. Er zijn echter diverse plaatsen in de stad waar je een mooi zicht hebt vanuit de verte. We hebben zo een plaatsje gevonden, de auto geparkeerd en de koelbox met champagne boven gehaald. Het is zo een eenvoudige maar zeer leuke avond geworden.


Het vuurwerk was wat moeilijk te fotograferen van zo ver maar uitvergroot in Photoshop is er toch nog iets van te zien.

Centrum


Sydney is ongetwijfeld een van de mooiste en aangenaamste steden ter wereld. Zelfs het stadscentrum is mooi en gevarieerd. Met de juiste belichting krijgt zelfs een van de drukste winkelstraten in het centrum iets magisch. Rijke Japanners komen naar Sydney voor een fotoshoot voor hun huwelijk.

Newtown


Ik ben op bezoek geweest op Sydney University waar ik volgend jaar zes maand zal verblijven. Het leek me ook eens nuttig om de buurt te verkennen waar ik iets moet zoeken om te huren. De wijk dichtst bij de universiteit is Newtown. In de jaren zeventig is er wat nieuw leven geblazen in deze vervallen buurt en werd de wijk bekend vanwege zijn homo bars en cafes. Nu is het een hippe multiculturele buurt geworden met vele restaurants en bars. Zoals je kan zien zijn er wat art deco gebouwen die mooi zijn opgeknapt. Ik zie het onmiddellijk zitten om in deze buurt te wonen.

vrijdag 1 januari 2010

Landing


Onze landing in Sydney.