zaterdag 26 januari 2008

Valies


Voor iemand die veel reist is de keuze van een valies een gevoelig onderwerp. Ik heb het niet zo erg voor valiezen van hard materiaal. Het criterium dat ik gewoonlijk hanteer is dat ik met al mijn hebben en houden op reis een brommertaxi moet kunnen nemen (in Thailand). Een stoffen tas laat zich wat plooien rond de benzinetank tussen de benen van een chauffeur. Ook zijn harde valiezen niet zo geschikt voor minibussen. Ze belanden gewoonlijk op het dak.

Deze keer heb ik me toch eens aan een uitzondering gewaagd: een Samsonite American Tourister F.Lite 82 spinner. Klinkt als een sportwagen, niet? Loopt trouwens ook op vier wielen. Nu ik voor zes maand vertrek liggen de criteria toch wel anders. Ik moet gewoon voldoende spullen veilig in Japan en later terug thuis krijgen. Met een inhoud van 111 liter is dit de grootste valies die ik ooit gebruikt heb.

dinsdag 22 januari 2008

Weer


Ondertussen is mijn flat in St-Catherine's college bevestigd. Niet echt officieel, maar het zou allemaal in orde komen. Dus laat ons daar geen zorgen meer over maken.


Verder wordt het tijd om alles in gereedheid te brengen voor het vertrek. Een nieuw paspoort aanvragen, visum en speciale documenten want de Japanners blijken nogal van officiële documenten en veel stempels te houden. De universiteit zorgt voor een document waarmee ik een zes-maand visum kan aanvragen, maar ze vragen in ruil heel wat aan Belgische papieren. Dat wordt werk voor de volgende dagen.


Hoe zit het eigenlijk met het weer in Kobe? Volgens de jaarlijks statistieken is het enkele graden warmer dan in België en in de zomer kan het behoorlijk heet worden. De rode lijn toont de duur van mijn verblijf. Gemiddelde temperaturen liggen dus tussen 10 en 28 °C. Vanaf mei wordt het echt aangenaam. Alleen de cijfers van de gemiddelde neeslag verontrusten mij wat. Die liggen behoorlijk hoger dan in België. Juni met 19 cm neerslag is wel vier keer hoger dan thuis. Ik vermoed dat ze veel meer stortbuien hebben dan bij ons, want als je met druilregen 19 cm moet vullen dan heb je een lange periode regen. Dus een trui en een goede regenjas zullen nodig zijn voor de eerste maanden.