vrijdag 8 april 2011

Evolutie



Sinds Darwin kennen we het mechanisme van reproductieve isolatie waarbij nieuwe soorten ontstaan op plaatsten met geografische barrières. Australië met zijn wallibis en kangoeroes is daar natuurlijk een uitstekend voorbeeld van. Lilian kwam deze vreemde wezens tegen in Otway National Park tegen Melbourne. Mogelijks is deze soort gevoelig voor klimaatsverschillen want zelf heb ik die nog niet gezien in de buurt van Sydney.

vrijdag 1 april 2011

Accomodatie



Ik heb behoorlijk wat tegenslag gehad met mijn accommodatie. De eerste vijf weken had ik een fantastisch appartement, goed gelegen, rustig, veel licht, en aan een redelijke prijs (voor Sydney). Dan ging ik verhuizen naar een appartement van een prof. dicht bij de universiteit. Die veranderde de voorwaarden toen ik de sleutels ging halen. Waar hij eerst $550 per week vroeg was dat nu $750 en bovendien moest ik betalen voor een volle drie maand, terwijl ik er maar 9 weken was. Ik stond dus op straat en begon wanhopig te zoeken naar een alternatief. Ik bespaar jullie de treurnis die ik heb gezien aan prijzen waar je in Thailand een luxehotel kan boeken. Ik had een akkoord met een Chinees voor volgend appartement, wat het beste is dat gezien heb. Ik geef eerst zijn beschrijving en dan de mijne:

"Renovated fully furnished large room in a modern double brick building situated in Lewisham, 5km west of downtown Sydney. The bedrooms with beautiful queen-sized bedroom suites, large TV and richly coloured, eye-catching German-engineered timber floor, very comfortable for walking on."

Deprimerend kamertje in een wat verwaarloosde woning aan een drukke straat waar het lawaai van bussen en zwaar verkeer mondelinge conversatie bemoeilijken. Door gebrek aan verlichting en verluchting geven de kamers een beklemmende en claustrofobische indruk. De vloeren zijn voorzien van namaakparket en het klein TV-tje van de rommelmarkt samen met de spaarlampen geven de indruk dat hier op alles bespaart is.

"All suites are newly renovated, with a modern brand-new ensuite. Each bathroom is fitted French-made DYNAMIC basin and full porcelain toilet set. Bathrooms are also fitted with a towel rail, bathroom cabinet and toilet roll handle, all made of stainless steel. With a Japanese-made RANAI 24hour continually flowing hot water system, you will never run out of hot water".

De kamer die me werd aangeboden was verbonden met een klein hokje waarin een douche en een toiletpot stond. Ik kan niet bevestigen of de lavabo van Frankrijk kwam en vermoedelijk was er wel een rol voor wc-papier, maar daar heb ik even niet op gelet. Ik was wat afgeschrikt door het lawaai van de buurman die een douche aan het nemen was waarbij het leek of het water in deze badkamer terecht kwam. Verder is warm water zeker een pluspunt.

"The large comunal kitchen is fitted with quality high gloss polyurethane kitchen cabinets and granite bench top. Famous Italian brand made gas cook top, electrical oven and ducted range hood make this kitchen a little luxury. The kitchen floor, dining area and passway are all tiled with Italian-made polished porcelain. The kitchen also includes a fridge and microwave oven".

Een donker keukentje aan de voorkant van het gebouw is volgepakt met een ijskast een goedkope tafel en vier stoelen. Op de bovenkant van de ijskast bevindt zich een patina van vet en stof vergaard over meerdere maanden. De ijskast zat vol met voedingsmiddelen waarvan de datum reeds lang verstreken bleek. De kookplaten waren vies en grauw en de opgedroogde kakkerlakken lieten niets over aan de verbeelding.

"Living in these suite have the feel of a hotel, but with a family touch".

Toen ik de ging kijken was er een jonge gast in de keuken die me wat vijandig aankeek en liever niet had dat er nog gasten bij kwamen. Toen ik ging inchecken en we 45 min moesten wachten op die Chinees trok Jelle, die me met de wagen bracht, een deur open aan de achterkant van het gebouw. Binnen zat een kerel was verdwaasd te kijken met een joint in de hand.

"There is also a large backyard with parking space."

Aan de achterkant van het gebouw lag er een groot braakliggend terrein dat exemplarisch was voor de gemiste kansen bij deze accommodatie. Een tuin met een patio en enkele houten zeteltjes hadden deze pijnlijke droefenis kunnen verzachten.

Toen ik het bedrag voor twee weken huur netjes had neergeteld en de Chinees met zijn compagnon gebroken glas van de spaarlamp van het bed aan het plukken waren, kwam Lilian verontwaardigd binnengelopen en begon de Chinees te belagen over de kakkerlakken in de keuken. Hij vertelde me rustig: "I think madamme does not like it here". Enkele seconden later stond ik wat verweesd op straat met het neergetelde bedrag en het voorschot in de hand, mij afvragend waarom deze kans me ontglipt was. De aankondiging van deze kamer bleek gewist op de site waar ik ze gevonden had. Ik heb de beschrijving moeten kopiëren uit de cache van Google.