maandag 20 april 2009

Recordtemperaturen


Met mijn laatste dagen in Khon Kaen stijgt hier de temperatuur tot nieuwe records. Volgens het online weerstation van de universiteit is vandaag de temperatuur een stuk boven de 40 graden geworden, met haast geen wind. s'Avonds als het donker is, vanaf zeven uur, is het nog steeds 36-37 graden. Diegenen die hier waren de afgelopen weken met temperaturen rond de 30 graden mogen zich dus gelukkig prijzen.

vrijdag 17 april 2009

Seizoenen


Je hoort wel eens zeggen dat er geen seizoenen zijn in Thailand, of nog: dat er slechts twee seizoenen zijn: droog en nat. Hier in Isaan merk ik toch wat meer diversiteit. Bij onze laatste tocht langs het meer viel het op hoe alles sterk veranderd sinds de winter. Boven en onder zie je dezelfde bomen. Onderaan tijdens de winter, waarbij ze het meer wat hoger laten lopen om het gebrek aan water te compenseren. In de lente zakt het water en plant men rijst. De nieuwe rijst heeft een bijzondere groene kleur die wat moeilijk te capteren is op foto.

Fauna


Voor zo een klein tuintje, eigenlijk maar een meter rond het huis, zit er behoorlijk was diversiteit aan fauna. Spinnen, kevers, padden, mini-kikkertjes en slangen. Ik heb al vier slangen gezien, waarvan drie verschillende soorten. Geen idee of ze gevaarlijk zijn. Hopelijk niet want ik geef de planten water op blote voeten. Dit exemplaar zat in een van de kleine boompjes.

Bezoek


Ondertussen zijn we een maand verder. Er is hier heel wat bezoek geweest, dus ook veel op stap geweest. Op een bepaald moment zag mijn bureau er zo uit! Ik werd al ongerust dat mijn huis een puinhoop zou worden met vier overnachters. Maar ze hebben alles mooi en netjes achtergelaten, misschien zelfs iets netter dan voordien.