vrijdag 19 september 2008

Freud


We zijn het Freud museum gaan bezoeken in Wenen. Hij heeft er het grootste gedeelte van zijn leven gewoond en zijn praktijk gehad. Het museum is gelegen in zijn vroeger appartement en dat maakt het wel ergens authentiek. Anderzijds is er niet zo veel te zien. Wat foto's en brieven, zijn verzameling Romeinse, Egyptische en Babylonische beeldjes, zijn publicaties en zijn oude meubels. De foto toont zijn originele voordeur en naamplaatje "Prof. dr. Freud". Aan de kassa zat een transexueel. Benieuwd wat Freud daar van zou gedacht hebben.

Wenen


Enkele dagen in Wenen geweest voor de conferentie van de Europese vereniging voor de geschiedenis van de wetenschappen. Wenen is wel een aangename stad en de prachtige nazomer deed daar nog een schepje bovenop. Veel terrassen, restaurants, bars, theesalons. Deze foto is genomen bij nacht en toont goed de brede hoek en de gevoeligheid van de LX3.

Nieuwe camera


Eindelijk een nieuwe camera gekocht! Opnieuw een Panasonic Lumix maar deze is wel iets speciaal. Hij was al aagekondigd in juli maar kwam pas uit op 22 augustus in Japan de dag na mijn vertrek. Ik heb hem gezocht in Thailand, Belgie en op de luchthavens maar nog nergens te krijgen. Tot voige week in Wenen.
De Lumix LX3 gaat wat in tegen de trend van alsmaar hogere resoluties in compacte camera's. Sommige nieuwe modellen gaan al boven de 14 megapixels. Het probleem daarmee is dat er steeds minder licht beschikbaar is per pixel en daarmee gepaard gaande meer ruis. De LX3 heeft 10 megapixels en een grotere oppervlakte wat dus meer licht beschikbaar maakt. Het effect is snel voelbaar bij vallende duisternis. Het is verrassend wat dit toestel er dan nog uithaald.
Verder is dit toestel voorzien van een zeer lichtrijke Leica lens met een opening van F 2.0 tot F 2.8 afhankelijk van de zoom. Dit moet zowat de beste lens zijn voor een compact camera. De lens biedt een breedhoek van 24 mm die kan inzoemen tot 60 mm. De beperkte zoom is een compromis voor de kwaliteit van de lens. De 24 mm breedhoek moet ook de grootste zijn in dit camerasegment.
Het toestel komt met heel wat accesoires die voorlopig not niet beschikbaar zijn, zoals een viewfinder, filters en een convertor die tot 18 mm gaat. Verwacht binnenkort aan heel wat foto's et deze nieuwe camera!