woensdag 6 augustus 2008

Bril


Je ziet het niet zo goed door de reflectie van de ruiten, maar dit is een brillenwinkel in Tokyo die enkel monturen van John Lennon verkoopt. Vroeger droeg ik zo een montuur maar ik vond ze nergens meer. Dit was dus een gelegenheid om een montuur te kopen. Deze vriendelijke dame was zo opgezet met onze aankoop dat ze op de foto wou staan en dat we nog een cadeau hebben gekregen.

Het is echter pas een week dat ik bij een tussenstop in Thailand er glazen heb laten inzetten met mijn voorschrift van mijn oogarts uit Belgie. Ik heb al verschillende malen brillen laten maken in Thailand omdat die daar veel goedkoper zijn. Mijn eerste progressieve glazen dateren van een jaar geleden met hetzelfde voorschrift maar ik was niet zo tevreden van het montuur. Nu blijkt dat ik er toen goed opgelegd ben. Die bril komt slechts ongeveer overeen met het voorschrift. De dioptrie scheelt een half punt, er zaten cylinders in die ik niet nodig had. Ik heb bijbetaald voor Hoya lenzen maar die zaten er niet in. De centra van de lenzen zaten 11 mm naast het centrum van mijn ogen en het focale gebied om te lezen begon boven de helft van de bril waardoor ik telkens het hoofd moest buigen op de stoep te zien. Waarschijnlijk waren het lenzen die ze nog ergens in stock hadden zitten. Dus aan iedereen; koop geen bril bij Top Charoen in Thailand!

Uw Lennon-lookalike heeft nu een degelijke bril volgens voorschrift. Foto's volgen.

Aardbeving


Gisteren in Kyoto weer een aardbeving meegemaakt. Mijn tweede in Japan en de vijfde in mijn leven. Volgens een rapport van het meteorologisch instituut in Japan was het er een van 3.8 op de schaal van Richter met een diepte van 20 km, maar ik zat tamelijk dicht tegen het epicentrum. Ik werd wakker van het gerommel van de houten panelen van mijn raam. Ik zat op de zevende en bovenste verdieping van een hotel. Eerst waren het trillingen, daarna voelde je de stalen struktuur van het hotel heen en weer bewegen. Even rustig afwachten en na enkele seconden was het voorbij. Wat doe je er aan als het echt verkeerd gaat? Niets veronderstel ik.